Dat een modewinkel runnen echt een vak is, heb ik deze maand weer ervaren. In de winkel zijn we bezig met het nu, maar achter de schermen ben ik al flink vooruit aan het werken. Uiteraard met het plannen van de activiteiten voor het najaar, de inkoop voor de feestelijke decembermaand en dan staat de inkoop van zomer 2014 – ja, ja – ook alweer voor de deur…

13 mei, Park Hotel in Putten

WOW Event van Rabobank Midden-Nederland

wow eventToen ik vijftien jaar geleden begon met mijn droom, moest ik bijna op mijn knieën voor een lening bij de Rabobank. Na het winnen van de ING Retail Jaarprijs word ik binnengehaald als de koningin van de retail. Ik weet dat het nu eenmaal zo werkt, dus lach er maar om. Op het WOW Event mocht ik jonge ondernemers inspireren met mijn verhaal. Wie wil er nu naar mij luisteren? Wat heb ik te vertellen? Na zo’n verzoek duiken die vragen meteen in mijn hoofd. Inmiddels heb ik geleerd dat ik dicht bij mezelf moet blijven. Mijn eigen verhaal moet vertellen en de passie die ik heb voor ondernemen en het modevak zo puur en eerlijk mogelijk moet overbrengen. Het bijzondere van dit soort events is dat je als spreker niet alleen geeft, maar ook zoveel terug krijgt. De enthousiaste reacties van de energieke mensen die je na afloop spreekt… Dat inspireert, voedt en verwondert me steeds weer.

14 mei, Hotel-Theater Fiji, Zeist

P.I.N.C.

pinc2De directie van retail service organisatie Euretco heeft mij een tijdje geleden uitgenodigd voor het inspiratiecongres PINC. Ik had hier eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Maar, wow! Wat is dit een ongelooflijk verrassend congres! Ik ben er nog steeds ondersteboven van: zoveel inspiratie, bevlogenheid en oprechtheid. Het bijzondere van PINC – dat staat voor People, Ideas, Nature en Creativity – is dat er geen vastgesteld thema is. Zestien mensen, afkomstig uit de hele wereld en actief in uiteenlopende werkvelden, vertellen hun bevlogen verhaal. Dit wordt aangevuld met buitengewone visuele, theatrale en culinaire intermezzo’s.
De verhalen zijn stuk voor stuk inspirerend. Als ‘modemeisje’ is mijn hart geraakt door het verhaal van de Amerikaan Miles Rohan. Hij werkt overdag bij tv-zender Nickelodeon, en besteedt zijn vrije uren aan zijn hobby: ribfluweel. Daartoe richtte hij in 2005 The Corduroy Appreciation Club op in New York. Dit is een nog net niet geheim genootschap van… liefhebbers van ribfluweel! De leden van deze club roemen het comfort en de uitstraling van de ribbelstof. ‘Arbeiders kleden zich in denim, de denkende mens draagt corduroy’, menen zij. Fascinerend!
pincrogergerardsOok het verhaal van Roger Gerards van Vlisco komt bij me binnen. Dit Nederlandse mode/stoffen-bedrijf richt zich al jaren op de Afrikaanse markt. De zakelijke Afrikaanse vrouw loopt weg met de prachtige dessins en prints en het unieke en kenmerkende design van Vlisco.
Deze dag zet me weer enorm aan het denken. Een les die ik in ieder geval heb geleerd, is dat mensen op uiteenlopende manieren geëntertaind willen worden. Dat biedt inspiratie voor de activiteiten die we aan het voorbereiden zijn voor dit najaar.
Hoe fantastisch deze dag is, hoe slecht hij helaas startte en eindigt… ’s Morgens vertrek ik iets te laat, en rijd iets te hard (…) op de Zevenhuizerstraat… Dat ziet de politie ook: een vette bon dus. Om 17.30 uur rijd ik weg uit Zeist om op tijd te zijn voor het feestje van mijn schoonmoeder. Ik kom om 21.00 uur aan! Net als heel autorijdend Midden-Nederland zit ik in de meest verschrikkelijke file ooit. Het feestje is dus al voorbij. Niet fijn. Gelukkig kan ik wel terugkijken op een fantastische dag.

20 mei

Inkoop plannen

breadandbutterDe Bread & Butter in Berlijn en de Modefabriek in Amsterdam staan weer voor de deur. Rondom beide beurzen plan ik mijn inkoop voor voorjaar/zomer 2014. Ik heb nu al besloten dat ik minder ga vasthouden aan de traditionele seizoensindeling. Daar was ik al mee gestart en dat zet door. Er is eigenlijk geen sprake meer van een echte lente, echte zomer, echte herfst of echte winter. Dat heeft deels te maken met het weer – neem onze koude en regenachtige meimaand alleen al als voorbeeld – maar ook met onze manier van leven. Daar ga ik dus scherper op letten.
Naast de planning van de beurzen ga ik voor het komende najaar en winter ook de actuele must haves inkopen en natuurlijk de mooie pareltjes voor de feestelijke decembermaand. Ik schakel dus continu tussen winter, feest en zomer. Dat maakt meteen duidelijk dat het goed inkopen en runnen van een modezaak een vak is. Maggy’s Mode staat of valt met wat ik inkoop. De kleding en het modebeeld dat ik daaruit selecteer en aan jullie, mijn klanten, laat zien is en blijft leidend voor ons succes.

21 mei

Denktank

IMG_2773Weten jullie het nog? Augustus vorig jaar had ik ondanks mijn onzekerheid en eeuwige twijfel de euvele moed om mijn eigen tijdschrift te maken. Wederom deelnemen aan de ING Retail Jaarprijs en winnen was het hoofddoel. Dat is gelukt! De reacties op de Maggy waren overweldigend. En ja, dan wil je dat natuurlijk weer overtreffen. Of in ieder geval evenaren. Dus… heb ik samen met mijn denktank Jennifer en Lilian wat nieuws bedacht voor dit najaar. Jullie zullen begrijpen dat ik daar nog niets over kan vertellen, maar het wordt me toch gaaf…. J
Naast dat project hebben we onze Facebook-pagina aangepakt. Sinds kort stellen we regelmatig onze style-coaches aan onze Facebook-volgers voor. Ook daarop wordt zó enthousiast gereageerd door jullie. Voorts zijn we bezig om onze berichten zo inspirerend, opvallend en onderscheidend te maken. Wat is ‘echt’ leuk, en waar reageren jullie op? Tot nu toe valt op dat hoe persoonlijker de berichten zijn die we delen, hoe meer likes we krijgen. Op die weg gaan we dus zeker verder!

22 mei

Investeren in mijn team

IMG_2825Mijn bedrijf groeit ontzettend hard. Dat is mede te danken aan het winnen van de Retail Jaarprijs en wat er sindsdien allemaal op mijn pad komt. Dat betekent wel dat Maggy’s Mode qua organisatiestructuur nog verder aangescherpt moet worden. En dat heeft ook invloed op mijn team. Een tijdje geleden ben ik in contact gekomen met Marjolein Mesman. Zij is eigenaresse van trainingsbureau m2 Retail en bedenker van de Cube. Wanneer je aan de Cube deelneemt, worden mensen uit die ‘kubus van kennis’ geplaatst in je bedrijf. Doordat zij met een frisse blik naar je bedrijf kijken, merken zij vaak meer wat wel de beste manier is en of er geen andere manieren zijn. Dat geeft veel waardevolle inzichten. Ik heb Marjolein gevraagd of het ook mogelijk is of je een medewerker kunt plaatsen in de Cube. Daarvoor heb ik Charlotte opgegeven. Hoewel je eigenlijk hbo-denkniveau moet hebben om daaraan te kunnen deelnemen, heeft zij de selectieronde gehaald en…. ze is aangenomen! Een geweldige uitdaging voor Charlotte en ook voor ons als bedrijf.
Charlotte en Anja hebben trouwens de masterclass Shopology van Chantal Riedeman bijna achter de rug. Ik ben trots op ze!
the-future-next-exitAchter de schermen wordt er dus ook enorm hard gewerkt om weer stappen te zetten met Maggy’s Mode. Dat is het mooie en boeiende van mijn vak: je bent nooit klaar en er zijn altijd nieuwe kansen en uitdagingen om het nog beter, leuker en opvallender te doen. Het succes van gisteren is mooi om bij stil te staan, maar ik ben liever bezig met het succes van morgen.

23 mei

Girls just wanna have fun: and drink wine en talk

keep-calm-girls-just-wanna-have-fun-29De derde donderdag van de maand is heilig. Dan is het vriendinnenavond. Samen met mijn twee allerbeste vriendinnen ploffen we neer in onze meest relaxte outfits. Dan is er even geen Maggy’s Mode meer, en ben ik gewoon Maggy. Met een goed glas wijn filosoferen over het leven , hoe we in het leven staan en wat we daar weer van vinden: ik hou ervan! Wat zou het leven voorstellen zonder dat soort oh-zo waardevolle relaties? Precies. Niets.
Modische groet,
Maggy

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *