Het is de eerste week van januari en mijn huis is leeg, he-le-maal LEEG. Mijn mannen zijn namelijk skiën. En ja, ze gaan voor het eerst zonder mij, want het is een ‘mannenvakantie’. Okay, voor 1 keer kan ik hier wel mee dealen.

Omdat ik ineens zoveel tijd heb en geen aandacht hoef te verdelen, besluit ik om mijn hoofd ‘leeg te maken’. Ik snap dat niet iedereen op dezelfde manier je hoofd leeg maakt, maar het mijne wordt pas echt leeg van een opgeruimd en schoon huis en geordende kasten.

Ik start op zolder, vervolgens de kasten boven, en alle maar dan ook alle kasten en planken beneden worden onder handen genomen. Echt snel gaat het niet, want oh wat een leuke herinneringen kom ik tegen. Op zolder hangt mijn galajurk (je-weet-wel, van die avond dat we de Beste Zelfstandige Winkel werden en wat is ie nog steeds mooi), dozen met foto’s (oh wat groeien mijn jongens hard) en planken vol boeken (wat lees ik toch graag).

Op de kamers van mijn jongens neem ik ook rigoureuze maatregelen. Een oud dartbord wat al jaren niet meer wordt gebruikt, hup naar de kringloop. Lego waar al jaren niet meer mee wordt gespeeld, er is vast een ander mannetje blij mee te maken. In de keuken moet ik serieus lachen. Waarom spaarde je vroeger voor een uitzet (?) en waarom heb ik dat ouderwetse – en incomplete servies – nog steeds bewaard? Ik maak stapels wat wel naar de kringloop kan en wat niet, ik sorteer wat in dozen moet om te bewaren. Zo werk ik een paar dagen door met een fantastisch resultaat. Ik heb meer kastruimte, maar wonder boven wonder is er iets in mijn hoofd gebeurd. Wat voelt dit opgeruimd en bovenal wat voelt dit georganiseerd.

Door deze opruimactie kom ik in een soort ‘mood’. Het is een stemming, een soort gevoel van: kom maar op, ik ben klaar voor 2017. Ik ervaar ruimte, ordening en rust in mijn hoofd en dat voelt als een frisse nieuwe start van het jaar! Waarom heb ik zoveel spullen verzameld die ik eigenlijk helemaal niet nodig heb? Waarom voelt het zo fijn dat alles wat overbodig is mijn huis uit is?

Die ‘mood’ is fijn want er gaat de komende tijd heel veel ‘mijn hoofd in’. De inkoop voor winter 17 staat voor de deur, de reclame voor zomer 17 bedenken, de collecties stromen binnen en gaan we weer mooi presenteren, de teamdag organiseren. Mijn hoofd zal de komende dagen binnen no-time weer overstromen. Maar hé dat geeft niet, want er is plek zat.

Maandagmiddag komen mijn mannen thuis uit Oostenrijk. Heerlijk om ze weer te omarmen en naar hun verhalen te luisteren. Na een uurtje zegt onze oudste: “Zo, nu ga ik eerst dat dartbord weer eens ophangen want ik heb zin in darten.” Oeps…

Liefs,

Maggy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *