Een duurzame garderobe, wat houdt dat precies in? Veel mensen vinden het wat spannend klinken. Moet je het dan opeens over een andere boeg gooien? Kun je je favoriete merken niet meer dragen? En waar “moet” je nog meer op letten? Bij MAGGY’S geloven we dat je je kledingkast ook op simpele manieren kunt verduurzamen. Bewust kleding kopen is er daar één van. Ik geef je 8 tips om een duurzame garderobe op jouw manier aan te pakken.

1. Investeer in kwaliteit

Investeer altijd in items van goede kwaliteit waar jij lang plezier van hebt. Daarom vinden wij het vooral belangrijk dat kleding lang meegaat. Alleen al om die reden kun je beter in iets duurdere items investeren dan altijd voor het goedkoopste te gaan. Denk niet ‘Dat is veel geld voor een broek’, maar sta stil bij hoe vaak je je broek draagt. Je kunt beter in een echt goede broek investeren waar je járen mee doet dan een broek kopen die je aan het eind van het jaar alweer weg moet doen.

Dat is ook waar we bij MAGGY’S altijd rekening mee houden. Alle items die wij verkopen, zijn altijd van goede kwaliteit. Zo weten we zeker dat je er heel lang van kunt genieten.

2. Koop items die je kunt combineren

Investeer in kleding die je op allerlei manieren kunt dragen. Dan weet je zeker dat je het item vaak uit de kast kunt trekken. Mijn stelregel? Koop items die je op minimaal 3 manieren kunt combineren. Zo voorkom je dat het item in de kast blijft hangen of dat je er snel op uitgekeken raakt.

3. Kies voor seizoenloos

Ga verder voor items die seizoenloos zijn. Je hebt bijvoorbeeld weinig aan 5 jurkjes met spaghettibandjes in een land waar het hooguit een paar weken per jaar écht strandweer is. Investeer dan liever in goede jasjes, goede tops, mooie broeken en tijdloze jurken. Daar heb je het hele jaar door plezier van. Zo is een maxi-jurk niet alleen leuk voor een zomerdag. Gecombineerd met een stoere spijkerjas of een mooie trui kun je er ook op een herfstdag in stralen.

In onze winkel adviseren we je graag hoe je jouw aankopen meerdere seizoenen kunt dragen. Ook qua trends trouwens. Wij kijken niet alleen naar de trends van nu, maar ook naar die van het volgende seizoen en dat daarna. Daar houden we bij onze inkoop rekening mee, zodat je jouw items langere tijd kunt aantrekken.

4. Ga voor de 10

Ik adviseer klanten altijd om bij kleding minimaal voor een dikke 10 te gaan. Je moet een item niet “wel leuk” vinden, maar “echt fantastisch”. Dan weet je zeker dat je het nog heel vaak zult dragen en dat het de investering waard is. En dan maakt het ook minder uit als je er wat meer geld in steekt. Een dikke 10 mag ietsje meer kosten dan een mager zesje.

5. Zorg goed voor je kleding

Lang van je kleding genieten vraagt ook om een kleine tijdsinvestering van jouzelf. Oftewel, onderhoud je kleding goed. Investeer bijvoorbeeld in een pillentondeuse. Kost je nog geen € 20, maar zorgt er wel voor dat jij langer plezier hebt van al je kleding. Met zo’n tondeuse kun je pluisjes van je kleding verwijderen, waardoor jouw items weer als nieuw ogen.

6. Was minder, lucht meer

Kleding moet gewassen worden. Dat is één ding dat zeker is. Maar overdrijf het niet. Sterker nog, te veel wasbeurten zorgen ervoor dat je kleding achteruitgaat. In plaats van je kleding na 1x dragen in de was te gooien, kun je kleding laten luchten. Hang items bijvoorbeeld op in de doucheruimte, zodat vervelende luchtjes door het stoom van de douche uit je kleding verdwijnen.

Gebruik verder korte wasprogramma’s en was je kleding op een lage temperatuur. Hoger dan 30 graden is nergens voor nodig en komt je kleding niet ten goede. Lees verder altijd goed het label met wasvoorschriften. Sommige kleding kun je bijvoorbeeld beter met de hand wassen.

7. Repareer kapotte kleding

Een kleine haal uit je kleding of een scheurtje hoeft nog niet te betekenen dat jouw kleding rijp is voor de container. Kijk eerst of je een item zelf kunt repareren of laat dat over aan een kleermaker. Al voor een paar tientjes ziet jouw kapotte kledingstuk er weer uit als nieuw. Een stuk voordeliger dan steeds iets nieuws aanschaffen!

8. Kijk kritisch naar de kleding die je koopt

Wat is duurzaam? Het is een vraag die mij ook bezighoudt. Want duurzaamheid gaat niet alleen over hoe een item wordt geproduceerd, maar ook over hoe lang een item meegaat, welke stof is gebruikt, etc. Duurzaamheid is een containerbegrip waar niet één definitie voor bestaat.

Meer in het algemeen is het in mijn ogen goed om kritisch te kopen. Dat kan zijn door goed te kijken naar het verhaal achter merken. Wij verkopen bijvoorbeeld meerdere merken die bijdragen aan een beter milieu. Denk aan het tassenmerk HVISK, dat tassen maakt van vegan leer. Of het merk Bellamy Gallery dat duurzame kleding produceert. En zo zijn bijna alle merken die ik inkoop bewust bezig om hun impact op het milieu te beperken.

Lang verhaal kort: voorkom verspilling. Koop geen goedkope wegwerpkleding, maar investeer in kleding die lang meegaat, van goede kwaliteit is en waar je echt lang plezier van hebt. Daarmee maak je jezelf en het milieu een stuk gelukkiger.

2 reacties op “Jouw kledingkast verduurzamen | 8 tips

 1. Jan Mulder zegt:

  Hallo Maggy
  Je verhaal gelezen.
  En er als pro van genoten. Duidelijk en niet belerend.
  Wordt vast goed opgepakt en geeft on-opgedrongen vertrouwen in je team en je bedrijf.
  Het is vanzelfsprekend en daarmee zonder franje.
  Succes

  Jan Mulder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.