Wij vertellen graag wat wol voor materiaal is en hoe je wol het beste kunt wassen en verzorgen. Zo gaat jouw kledingstuk langer mee.

Wol bestaat uit zachte dunne haren van schapen en andere diersoorten en houdt ons warm door de stilstaande lucht tussen de haarvezels. Wol komt uit alle gebieden van de wereld. Kleding gemaakt van wil is zacht, comfortabel en kreukvrij. Om je wollen items zo lang mogelijk mooi te laten blijven moet je het materiaal met liefde behandelen. 

Verzorging

Probeer wol zo min mogelijk te wassen. Hang in plaats daarvan de kleding na het dragen uit om te luchten. Wanneer je een wollen kledingstuk in de douche hangt wordt het gestoomd. Bewaar wollen kleding liggend in je kast. Door beweging en wrijving komen de losliggende haartjes omhoog en vormen kleine bolletjes, dit noemen we pilling. Als je wollen item gaat pillen dan kan je deze behandelen met een ontpiller, dit apparaat scheert de pillen van je item af. (deze hebben wij ook in onze collectie)

Handwas

Was het artikel in lauwwarm water van maximaal 30°C. Bij de eerste wasbeurt komen de losliggende haartjes los, dit is normaal. Door het voorzichtig te behandelen voorkom je schade, krimp en verlies van zachtheid. Doe eerst de juiste hoeveelheid wolwasmiddel in het water en leg daarna het kledingstuk erin, pas op dat je niet teveel wasmiddel bijvoegt, dit kan ervoor zorgen dat het wol gaat vilten. Beweeg de kleding voorzichtig en vermijd kneden, wringen en wrijven. Spoel de kleding uit in lauwwarm water van 30°C. Gebruik hiervoor nooit koud water; daardoor kan de wol krimpen.

Machinewas

Gebruik een waszak om te beschermen tegen vilten. Stel de machine in op een wol- of fijnwasprogramma. Wol mag ongeveer een minuut lang op een laag toerental (400) worden gecentrifugeerd om uitrekken en slijten te voorkomen. De trommel mag niet schudden of draaien. Stel het centrifugeren apart in en stop het programma handmatig na een minuut.

Drogen van wol

Droog wol nooit in een droogtrommel. Druk voorzichtig het water uit het gewassen kledingstuk zonder te wringen. Trek het nog natte kledingstuk voorzichtig in model zodat het zijn originele vorm behoudt en leg het te drogen in een handdoek.

Strijken van wol

Vanwege de zachtheid van het materiaal, raden we aan om wol op een lage temperatuur te strijken. Kreukels verdwijnen vaak vanzelf met het dragen van de kleding. Hardnekkige vouwen kunnen weggehaald worden met stoom. Hang het kledingstuk in badkamer, door de stoom van warm water verdwijnen de kreukels. 

Opbergen van wol

Bewaar wollen kleding gevouwen in je kast. Als je bezorgd bent over motten, raden wij aan om patchouli- of lavendelolie in de opbergruimte te gebruiken. Hang wollen kleding nooit aan een hanger; dan verliest het zijn vorm.

Belangrijk

Volg bij het wassen van wol altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *