Het is een heerlijke dag in de herfstvakantie. Met mijn oudste ga ik een dagje de stad in. Heerlijk om hem ff voor mezelf te hebben. Kletsen, koffie drinken, lunchen en natuurlijk zijn garderobe voor het najaar shoppen.

En ja, ik heb geluk, mijn jongens houden van shoppen.

Na wat winkels, zijn we er in een waar hij zich wel “chill” voelt. De collectie is volgens hem “hip en anders genoeg”. En dus begint het passen. Dat duurt best lang. De twijfel regeert. Wat ik snap, want hij moet kiezen (misschien moet ik ’m toch kleedgeld geven…).

Ik probeer hem te helpen met zijn keuzes en vraag om elk kledingstuk een cijfer te geven. Dat helpt mij ook altijd als ik op inkoop ben: cijfers geven en alleen 9’s en 10-en kopen. Verbaast kijkt hij me aan. Begint te lachen en is het helemaal eens met mijn theorie.

“Yes mam, we gaan voor hoge cijfers!”

Waarom cijfers geven een handig hulpmiddel is? Het is de beste, budget-vriendelijkste les die ik ooit heb geleerd. Overigens heb ik het door schade en schande geleerd. Ook ik koop wel eens iets verkeerd in.

Hoe doe je dat dan? Cijfers geven. In het kort komt het erop neer dat je alle kledingstukken die je wilt kopen eerst goed bekijkt en kritisch beoordeelt, dan vraag je jezelf af welk cijfer je het item geeft op een schaal van 1 tot 10.

Want, wees eerlijk, met hoeveel zesjes en zeventjes ben je geneigd naar huis te gaan omdat je gewoon zin hebt om iets te kopen? Omdat het item heel betaalbaar is? Een mooie kleur heeft, maar eigenlijk helemaal niet lekker zit? Omdat je een beetje uit je hum bent, en daarom iets wilt hebben – troostshoppen, wie kent het niet? Of omdat je een feestje hebt, en je per se iets nieuws wilt, maar geen tijd hebt en om 5 voor 6 dan maar dat ene gevalletje grijpt. Dat bij thuiskomst nog niet eens een 6’je blijkt te zijn als je jezelf in de spiegel bekijkt. En je dus maar weer die ene party outfit uit de kast trekt, dat wel een 10 is. Ook zo’n herkenbare: iets dat te strak zit, toch kopen, want je was toch van plan nog een paar kilootjes af te vallen. Of, en dat is eigenlijk onverklaarbaar maar komt toch vaker voor dan je denkt, doordat je hormonen met je aan de haal gaan (eigenlijk moet je dan gewoon niet eens een winkel binnenstappen).

En toch. Bij al deze gevallen helpt ‘mijn’ hulpmiddel: voordat het kledingstuk de toonbank passeert, eerst een cijfer geven. Is het een 9 of een 10? Vragen die daarbij helpen? Doet het kledingstuk iets voor je. Word je er knapper van. Vrolijker. Kun je het combineren met dat wat je al hebt? Laat het je shinen? Wil je er steeds weer naar kijken? Is het liefde op het eerste gezicht?

Mijn tip? Als het géén 9 of geen 10 is: koop het dan niet!

Andersom geldt natuurlijk dat als je direct tegen een 10 aanloopt, je het dan direct moet kopen. Die liefde zal blijvend zijn.

Succes met je zoektocht en natuurlijk helpen we je bij MAGGY’S maar wat graag bij het vinden van ‘jouw’ 9’s en 10-en! En als het even kan, met een ‘griffel’ erbij.

Liefs Maggy

PS: Tom ging uiteindelijk naar huis met een nieuwe jas, een chino en hoodie. En hij is er maar wat blij mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *